Επιστροφή στη δουλειά

Επιστροφή στη δουλειά μετά τη γέννηση του μωρού σας: μία δύσκολη απόφαση

Για μία νέα μητέρα που εργαζόταν πριν φέρει στον κόσμο το μωρό της, το αν θα γυρίσει στη δουλειά μετά τη γέννησή του μπορεί τελικά να είναι μία πολύ δύσκολη απόφαση. Από τη μία θα θέλει να είναι συνέχεια μαζί με το μωρό και να είναι σίγουρη ότι μεγαλώνει σωστά, αλλά από την άλλη μπορεί να της λείπει η δουλειά της, ή ακόμα να πρέπει να δουλέψει για οικονομικούς λόγους. Κάθε απόφαση είναι σεβαστή, αλλά πρέπει να τη λάβει συζητώντας από κοινού με το σύζυγό της και χωρίς να αφήσει τρίτους να την επηρεάσουν με το τι θεωρούν εκείνοι πως είναι σωστό και τι όχι.

Φυσικά, πριν αποφασίσει, θα πρέπει να λάβει ορισμένους παράγοντες υπόψη. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτεί ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού τις ώρες που θα τυχαίνει να λείπουν ταυτόχρονα αυτή και ο σύζυγός της από το σπίτι, ή αν τα οικονομικά της οικογένειας είναι τέτοια ώστε και η δική της συνεισφορά στα οικονομικά του σπιτιού να είναι απαραίτητη για να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα. Βέβαια, αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος που να γείρει τη πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη απόφαση, είναι όλα θέμα προτεραιοτήτων. Αν δηλαδή μία γυναίκα θεωρεί την εργασία απαραίτητη για να έχει ισορροπία στη ζωή της ή αν αντίθετα θεωρεί ότι το παιδί σημαίνει ολοκληρωτική αφοσίωση σε αυτό βάζοντας όλα τα άλλα στην άκρη, δεν μπαίνει θέμα διλήμματος.

Πώς να αποφασίσετε;

– Πολλές μητέρες μπορεί να αισθανθούν ενοχές επειδή αποφασίζουν να γυρίσουν στη δουλειά ή και επειδή χαίρονται για αυτή τους την απόφαση. Νιώθουν ότι μοιράζονται ανάμεσα στη δουλειά και το μωρό. Αν όμως έχετε οργανώσει καλά τη φροντίδα του όσο εσείς θα απουσιάζετε, όπως για παράδειγμα ποιος θα το προσέχει, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τις ενοχές αυτές. Αν μάλιστα φροντίζετε όσο είστε στο σπίτι να νιώθει την αγάπη σας και να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί του, χωρίς δηλαδή να ασχολείστε με πολλά άλλα πράγματα ταυτόχρονα, θα αποκτήσετε ένα ισχυρό δεσμό μαζί του.

– Κάτι που επίσης θα σας βοηθούσε να είστε πιο ήρεμες, ειδικότερα το πρώτο διάστημα, είναι να καταφέρετε να δουλεύετε με μερική απασχόληση ή έστω με ένα ωράριο πιο βολικό όσον αφορά στους ρυθμούς της οικογένειάς σας.

– Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε με το σύζυγό σας τις δουλειές του σπιτιού, έτσι ώστε να μην αφιερώνετε σε αυτές το χρόνο που θα μπορούσατε να αφιερώσετε στο παιδί ή στον εαυτό σας. Φυσικά, ο σύζυγος θα μπορούσε να συμμετέχει και σε κάποιες από τις ευθύνες που αφορούν το μωρό, όπως στην ετοιμασία του γεύματός του, στο μπάνιο του ή ακόμη και στο να το βάλει για ύπνο.

– Την ώρα που το αποχαιρετάτε για να πάτε στη δουλειά σας, είναι πιθανό το μωρό σας να κλάψει. Προσπαθήστε να μείνετε πιστή στο πρόγραμμά σας, δείχνοντάς του με γλυκό τρόπο την αποφασιστικότητά σας. Μην προσπαθήσετε να φύγετε κρυφά, γιατί αυτό θα το γεμίσει με μεγαλύτερη ανασφάλεια. Συνήθως τα περισσότερα παιδιά σταματούν το κλάμα λίγο μετά από την αναχώρηση των γονέων τους. Φυσικά, το πρόσωπο που θα το φροντίζει όσο εσείς λείπετε, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο για να μπορέσει να του τραβήξει την προσοχή σε κάτι άλλο και να αισθανθεί καλύτερα.

– Εκμεταλλευτείτε τις ώρες που το μωρό κοιμάται για να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το σύζυγό σας, να χαλαρώσετε και να οργανωθείτε για την επόμενη μέρα. Βάλτε προτεραιότητα στις δουλειές που πρέπει να γίνουν, και σημειώστε κάπου τις ώρες που πρέπει να τρώει το μωρό, για να μην μπερδευτείτε προσπαθώντας να τα κάνετε όλα μαζί. Η οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικά.

Είναι αλήθεια, ότι μια εργαζόμενη μητέρα δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, και κουράζεται αρκετά προσπαθώντας να συνδυάσει όλους τους διαφορετικούς της ρόλους. Έχει ωστόσο διαπιστωθεί, ότι η ψυχολογική κατάσταση αυτής της μητέρας είναι πολλές φορές καλύτερη από αυτήν της μη εργαζόμενης, η οποία βρίσκεται σχεδόν συνέχεια στο σπίτι και ασχολείται μόνο με τη φροντίδα του παιδιού και τις δουλειές του σπιτιού. Όποια όμως τελικά κι αν είναι η επιλογή της, σημασία έχει να νιώθει καλά με την απόφασή της αυτή, αφού η δική της καλή διάθεση θα επηρεάσει άμεσα και το μωρό.