Προετοιμάζοντας το παιδί για χειρουργείο - Υπηρεσίες Ψυχολογικής Υποστήριξης και Ειδικής Αγωγής - Ράνια Τοπτσόγλου

Προετοιμάζοντας το παιδί για χειρουργείο

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται συνήθως σε μεγάλη ανησυχία πριν υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. Φοβούνται την ίδια τη διαδικασία, την αναισθησία, καθώς και το αποτέλεσμα που αυτή θα έχει. Για ένα παιδί οι φόβοι αυτοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς εκτός από όλα τα παραπάνω, βιώνει και έντονη ανασφάλεια ότι δε θα γυρίσει σπίτι, ότι δε θα βρει τους γονείς του όταν ξυπνήσει και πολλά άλλα ανάλογα με την ηλικία του. Έτσι, ο γονιός που το παιδί του πρόκειται να χειρουργηθεί, ακόμα και για κάτι απλό όπως είναι οι αμυγδαλές, θα πρέπει εκτός από το να τρέξει για τις απαραίτητες διαδικασίες, να καταλαγιάσει τις δικές του ανησυχίες, αλλά και τους φόβους του παιδιού του.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός;

– Αρχικά θα πρέπει να ενημερωθείτε εσείς οι ίδιοι για όλες τις λεπτομέρειες της εισαγωγής του παιδιού στο νοσοκομείο, της ίδιας της επέμβασης, αλλά και για το μετά. Έτσι, θα είστε σε θέση να προετοιμαστείτε κατάλληλα, αλλά και να απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις του παιδιού σας.

– Από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και τους εφήβους, όλα τα παιδιά φοβούνται για διαφορετικούς λόγους το καθένα ανάλογα με την ηλικία τους. Καθησυχάστε τα, μιλήστε τους διαλύοντας τους φόβους τους και το σημαντικότερο, διαβεβαιώστε τα ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να φοβούνται και δε χρειάζεται να ντρέπονται για αυτό.

– Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε στο παιδί με απλά και κατανοητά για την ηλικία του λόγια για να του εξηγήσετε ποιο είναι το πρόβλημα που έχει και τι πρέπει να γίνει προκειμένου να το ξεπεράσει. Να είστε ειλικρινείς, χωρίς όμως να μπείτε σε περιττές λεπτομέρειες που μπορεί να το αγχώσουν.

– Ειδικότερα στα μικρά παιδιά φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε λέξεις και φράσεις που ακούγονται τρομακτικές όπως «θα σε ανοίξει» ή «θα σε ναρκώσει». Κάτι που θα μπορούσατε να πείτε για παράδειγμα, είναι «ο γιατρός θα σου δώσει ένα φάρμακο που θα σε κάνει να κοιμηθείς, για να μην πονέσεις καθόλου κατά την επέμβαση. Μόλις τελειώσει, θα σε ξυπνήσει κι εγώ θα είμαι δίπλα σου».

– Ακόμη, πολλά παιδιά μπορεί να νομίζουν ότι έκαναν κάτι κακό και το χειρουργείο είναι η τιμωρία τους. Διαλύστε τους τις ενοχές, εξηγώντας τους ότι γίνεται μόνο για να διορθωθεί το πρόβλημα που έχουν. Από την άλλη πλευρά βέβαια, αν η επέμβαση είναι συνέπεια των πράξεών τους επειδή παράκουσαν κάποιους κανόνες ασφαλείας, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για μία συζήτηση σχετικά με τους κανόνες και για ποιους λόγους πρέπει να τους ακολουθούμε.

– Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας τις μέρες πριν την επέμβαση, ώστε να μην δημιουργηθούν περιττές εντάσεις και ενταθεί η αγωνία των παιδιών. Σημασία έχει η αλλαγή που θα φέρει η επέμβαση να έρθει ομαλά.

– Είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσετε να είστε ήρεμοι κι εσείς οι ίδιοι, τρυφεροί και χαμογελαστοί, μιας και τα παιδιά μπορούν εύκολα να καταλάβουν τους φόβους μας και να επηρεαστούν από αυτούς.

– Εμπλέξτε το παιδί στην προετοιμασία των ρούχων του για το νοσοκομείο, για να διαλέξει αυτό ποια θέλει να πάρει, όπως επίσης διαλέξτε μαζί αγαπημένα του παιχνίδια ή βιβλία για να απασχοληθεί πριν και μετά την επέμβαση.

– Κάτι άλλο που μπορεί να καταλαγιάσει τις ανησυχίες των παιδιών, ιδιαίτερα των μικρότερων, είναι μία επίσκεψη στο νοσοκομείο πριν από την επέμβαση, για να εξοικειωθούν με τους χώρους, να δουν άλλα παιδάκια και να αισθανθούν πιο άνετα.

– Μόλις τελειώσει η επέμβαση, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να είστε κοντά του. Φροντίστε να είστε οι πρώτοι που θα δει μόλις ξυπνήσει για να μη νιώσει ούτε λεπτό εγκατάλειψη και φοβηθεί. Τις επόμενες μέρες, δείξτε του τη φροντίδα σας και κατανόηση για τις ανάγκες του, επανερχόμενοι σταδιακά στους ρυθμούς σας.