Παιδί και απογοήτευση

Παιδί και απογοήτευση. Πώς μπορεί να μάθει να τη διαχειρίζεται;

Ένα παιδί μπορεί να απογοητευτεί για διάφορους λόγους. Από το να μην είναι καλεσμένο σε ένα πάρτι, μέχρι το να αρρωστήσει και μην πάρει μέρος σε μία εκδήλωση του σχολείου. Μπορεί επίσης να νιώσει απογοήτευση όταν έχει διαβάσει πολύ για ένα διαγώνισμα και παρόλα αυτά πήρε κακό βαθμό. Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν πολύ συχνά μικρές απογοητεύσεις και να πληγωθούν από αυτές.

Η απογοήτευση βέβαια, είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε κι εμείς οι ενήλικες. Η διαχείριση της απογοήτευσης μάλιστα, αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ψυχικής μας δύναμης. Χωρίς αυτή τη δύναμη δεν θα τολμούσαμε να δοκιμάσουμε ή να προσπαθήσουμε καινούρια πράγματα, να μετρήσουμε τις δυνατότητές μας ή να εξελιχθούμε. Η ικανότητα κάποιου να διαχειρίζεται σωστά την απογοήτευση είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορεί να μάθει σε πολύ μικρή ηλικία από το στενό του περιβάλλον, μιας και ειδικά οι γονείς αποτελούν πρότυπο για το παιδί σε όλες τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στη ζωή του.

Ακόμη, είναι εξίσου πολύ σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά ότι αν και θα είμαστε πάντα δίπλα τους να τα στηρίζουμε, δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από εμάς. Πρέπει να μάθουν να διεκδικούν μόνα τους αυτά που θέλουν, κάνοντας υπομονή μέχρι να τα καταφέρουν, αλλά και να γνωρίζουν τα όριά τους. Μόνο τότε δεν υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητευτούν από μία πιθανή αποτυχία τους.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει μια απογοήτευση;

Ακούστε το. Σίγουρα, μπορεί να υπερβάλει ή μπορεί να είναι δικό του λάθος που απέτυχε σε ένα τεστ ή το απέρριψε ένας φίλος, αλλά είναι ακόμη πιο σίγουρο ότι χρειάζεται και κάποιον που να μπορεί απλώς να το ακούσει και να δείξει ότι καταλαβαίνει τα συναισθήματά του. Αγκαλιάστε το, δείξτε του τρυφερότητα και αγάπη και διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί για να το ακούσετε σε ό,τι κι αν το στενοχωρεί.
Αποστασιοποιηθείτε από την κατάσταση. Ενθαρρύνετέ το να εξωτερικεύσει την απογοήτευσή του και να σας πει τι του συμβαίνει. Προσπαθήστε να μην αντιδράτε υπερβολικά όταν το παιδί σας είναι αναστατωμένο για μικροπράγματα και αποφύγετε να εμπλακείτε συναισθηματικά σε αυτό που έχει συμβεί. Παραμένοντας ψύχραιμοι, θα βοηθήσετε το παιδί σας να διώξει μερικά από τα αρνητικά συναισθήματα που έχει.
Δώστε στην κατάσταση μία προοπτική. Το παιδί σας μπορεί να νιώθει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου με αυτό που του συνέβη. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν είναι έτσι, κάνοντάς το να δει τι άλλες επιλογές έχει.
Διδάξτε του πώς να ηρεμεί τον εαυτό του. Δείξτε του τον τρόπο και το χρόνο που μπορεί να εξωτερικεύει την απογοήτευσή του και βοηθήστε το να καταλάβει τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει για να ηρεμήσει. Για παράδειγμα, δε θα ήταν σωστό να ξεσπάσει πάνω στο μικρότερο αδερφάκι του επειδή δεν κατάφερε να πάει σε ένα πάρτι, αλλά μπορεί να ηρεμήσει παίρνοντας βαθιές ανάσες και να εκφράσει τα αρνητικά συναισθήματα που έχει είτε γράφοντάς τα σε ένα χαρτί, είτε ζωγραφίζοντας, είτε απλώς με το να ασχοληθεί με κάτι άλλο για να ξεχαστεί. Μόλις είναι σε θέση να καταλάβει τι το ηρεμεί πραγματικά, θα μπορεί να το εφαρμόζει και μόνο του.
Μαθαίνουμε από το περιστατικό. Μόλις περάσει αρκετός καιρός από το περιστατικό που απογοήτευσε το παιδί, και δεν το επηρεάζει πια συναισθηματικά, μιλήστε του και σκεφτείτε μαζί πώς θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα μια παρόμοια κατάσταση στο μέλλον. Καθοδηγήστε το εσείς να βρει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης. Από αυτή σας την καθοδήγηση, θα αποκτήσει σταδιακά την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και τη γνώση στο πώς να χειρίζεται σωστά στο μέλλον απογοητευτικές καταστάσεις.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που πραγματικά χρειάζεται ένα παιδί όταν απογοητεύεται, είναι να έχει κάποιο κοντινό του πρόσωπο δίπλα του για να μοιραστεί μαζί του τα συναισθήματα που βιώνει εκείνη τη στιγμή. Κάποιο πρόσωπο που δε θα το κρίνει, αλλά αντιθέτως θα το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν σε όλους μας συχνά και ότι ο καθένας μας μπορεί να βρει εναλλακτικές διεξόδους και να αισθανθεί τελικά καλύτερα.