Τα παιδιά και οι φίλοι τους...

Τα παιδιά και οι φίλοι τους…

Πολλοί γονείς συχνά προβληματίζονται γύρω από τις φιλίες των παιδιών τους. Ανησυχούν συνήθως για το πώς το παιδί τους θα καταφέρει να κάνει φίλους ή, αν έχει ήδη φίλους, ανησυχούν για το αν αυτοί το επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά. Ωστόσο το μεγαλύτερό ερώτημα των γονέων είναι αν και σε τι βαθμό πρέπει να παρεμβαίνουν στις φιλίες του παιδιού τους, όταν νιώθουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία οι φίλοι παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Μέσω της αλληλεπίδρασης με τους φίλους του, το παιδί μαθαίνει πώς είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, πώς να λειτουργεί με ομαδικό πνεύμα, να αποκτά εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σταδιακά να αρχίζει να ανεξαρτητοποιείται από τους γονείς του.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη φιλίας μεταξύ των παιδιών;

Για κάποια παιδιά είναι ευκολότερο να αναπτύξουν φιλίες, ενώ κάποια άλλα δυσκολεύονται περισσότερο και περιμένουν από τα άλλα παιδιά να τα πλησιάσουν πρώτα. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκει το δικό σας παιδί, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να το διευκολύνετε να κάνει φίλους.

– Να το ενθαρρύνετε από τα πρώτα του κιόλας βήματα να κάνει φίλους, και αν εκείνο είναι ιδιαίτερα διστακτικό να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρει. Για παράδειγμα, μπορείτε να το φέρνετε σε επαφή με άλλα παιδιά είτε πηγαίνοντας στο πάρκο είτε ακόμα προσκαλώντας παιδιά στο σπίτι.

– Να μην το πιέζετε να κάνει φίλους με το ζόρι. Κάποια παιδιά είναι πιο «κλειστά» από κάποια άλλα και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να νιώσουν άνετα με τους άλλους.

– Αφήστε του ελεύθερο χρόνο για να μπορεί να συναντιέται με τους φίλους του χωρίς να το φορτώνετε με καθημερινές υποχρεώσεις.

– Τέλος, να είστε κοντά του για να το συμβουλεύετε και να του συμπαραστέκεστε όταν έχει προβλήματα με κάποιον φίλο του και σας το ζητάει. Καλό όμως είναι να παρεμβαίνετε στη μεταξύ τους σχέση μόνο όταν είναι επιτακτική ανάγκη.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν δεν «εγκρίνουν» τον φίλο του παιδιού τους;

Το παιδί μεγαλώνοντας θα έχει κατά καιρούς διάφορους φίλους, από τους οποίους με άλλους θα νιώθετε ασφαλείς θεωρώντας ότι ταιριάζουν απόλυτα με το παιδί σας και με άλλους θα φοβάστε ότι μπορούν να το παρασύρουν σε πράξεις που μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για το ίδιο.

Αν δείτε ότι ένας φίλος του το στενοχωρεί ή ότι συνεχώς επιδεικνύει άσχημες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα να κλέβει ή να βρίζει, αυτό που πρέπει να κάνετε αρχικά, είναι να καταλάβετε τι είναι αυτό που ευχαριστεί το παιδί σας και κρατάει τη συγκεκριμένη παρέα. Συζητήστε το μαζί του και αν χρειάζεται συμπαράσταση στηρίξτε το. Μην κατηγορήσετε ή ασκήσετε κριτική ανοιχτά στον φίλο του, και μην προβείτε σε απαγορεύσεις τύπου «Δε θα τον ξαναδείς!», γιατί το πιθανότερο είναι ότι έτσι θα το στρέψετε εναντίον σας και θα σταματήσει να σας εκμυστηρεύεται αυτά που του συμβαίνουν. Αντίθετα, μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες συμπεριφορές που δε σας αρέσουν, όπως είναι η κλοπή, χωρίς να κατηγορήσετε το ίδιο το πρόσωπο που τις επιδεικνύει. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε τα θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας και το βάζετε σε διαδικασία να σκέφτεται στο μέλλον πώς θα αντιδρά σε ανάλογες περιπτώσεις.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά πολλές φορές προσπαθούν να μιμηθούν και να γίνουν φίλοι με τα πιο δημοφιλή παιδιά. Αυτά τα παιδιά πολλές φορές είναι τα πιο έξυπνα, τα πιο όμορφα ή οι καλύτεροι αθλητές, άλλες φορές όμως τυχαίνει να είναι και τα πιο ατίθασα, τα πιο αντιδραστικά ή αυτά που παίρνουν τις περισσότερες τιμωρίες. Η φιλία με ένα «αρνητικό» πρότυπο συμπεριφοράς δε σημαίνει ότι θα επηρεάσει τη γενικότερη συμπεριφορά και του δικού σας παιδιού. Οι αξίες που του έχετε διδάξει, τα όρια που του έχετε θέσει, η μεταξύ σας επικοινωνία και γενικότερα η ανατροφή του είναι που έχουν τον κυρίαρχο ρόλο για την ομαλή ανάπτυξή του. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι κι εσείς οι ίδιοι είστε ένα ιδιαίτερα ισχυρό πρότυπο για το παιδί, αφού με τη συμπεριφορά σας του δείχνετε πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και από ποιες αξίες πρέπει να διέπονται για να είναι ισότιμες.