εφιάλτες

Όταν τα παιδιά βλέπουν εφιάλτες …

Οι εφιάλτες είναι ένα φαινόμενο που κατά καιρούς έχει συμβεί σε όλους μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πώς συμπεριφέρεται όμως ένα παιδί που βλέπει εφιάλτη; Ποιες είναι οι αιτίες του και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αισθανθεί καλύτερα ύστερα από αυτό που του συνέβη;

Όταν ένα παιδί βλέπει εφιάλτη, συνήθως ξυπνάει απότομα από ένα άσχημο όνειρο που του προκάλεσε τρόμο ή αγωνία. Αν μάλιστα το ρωτήσετε τι είδε, θυμάται να σας το διηγηθεί ακριβώς. Επίσης, όταν ξυπνάει, είναι ικανό με τη βοήθειά σας να συνειδητοποιήσει ότι αυτό που το τρόμαξε στον ύπνο του δεν υπάρχει στο δωμάτιό του και γι’ αυτό δε χρειάζεται να φοβάται.

Ένας εφιάλτης μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στο άγχος, στην κούραση, στην κακή διατροφή ή ακόμα και σε διάφορες νευρολογικές παθήσεις. Ωστόσο, ο συνηθέστερος παράγοντας είναι το άγχος γύρω από διάφορες καταστάσεις που μπορεί να συμβαίνουν στη ζωή του και η αδυναμία του παιδιού να τις αντιμετωπίσει. Πολλές φορές μάλιστα, πηγή του εφιάλτη μπορεί να είναι κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια της μέρας που πέρασε και το αναστάτωσε. Έτσι, σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να διερευνάτε τι είδε, προκειμένου να το βοηθήσετε αποτελεσματικότερα.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

• Κατά τη διάρκεια της νύχτας το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να το αγκαλιάσετε και να το καθησυχάσετε ότι είναι ασφαλές. Αφήστε το να σας μιλήσει για τον εφιάλτη που είδε μόνο αν θέλει, χωρίς να το πιέσετε εσείς να το κάνει.

• Αν σας μιλήσει τελικά για τον εφιάλτη, προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι αυτό που είδε είναι κάτι φανταστικό και όχι αληθινό.

• Επίσης κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε για να ηρεμήσει και να ξεχαστεί, είναι να του μιλήσετε για ωραία θέματα, όπως για ένα επικείμενο πάρτυ, μια επίσκεψη στην παιδική χαρά και άλλα. Τη συζήτηση γύρω από το όνειρο περιορίστε την στο ελάχιστο και αφήστε την για την άλλη μέρα που το παιδί δε θα είναι τόσο ταραγμένο.

• Μπορείτε να μείνετε δίπλα του μέχρι να το ξαναπάρει ο ύπνος, χωρίς όμως να ξαπλώσετε κι εσείς κοντά του και χωρίς να το πάρετε στο κρεβάτι σας, γιατί τότε υπάρχει ο κίνδυνος να συνηθίσει και να σας αποζητά συχνότερα.

• Ακόμη, μπορείτε να αφήσετε ένα φωτάκι ανοιχτό στο δωμάτιό του, έτσι ώστε αν το παιδί σας ξαναξυπνήσει τη νύχτα, να μην είναι μόνο του στο σκοτάδι.

• Την επόμενη μέρα υπάρχει περίπτωση να μη θυμάται πολλά από την άσχημη εμπειρία της προηγούμενης νύχτας. Αν όμως θυμάται, τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή να κάνετε μία ουσιαστική συζήτηση σχετικά με τον εφιάλτη, τονίζοντας και πάλι ότι δεν ήταν αληθινός.

• Ακούστε προσεχτικά αυτά που σας διηγείται, μήπως συνδέονται με κάποιο πρόσωπο, κάποια κατάσταση που βιώνει ή κάτι που είδε στην τηλεόραση που το έχει αναστατώσει και βοηθήστε το να καταλάβει ότι αυτό το πρόσωπο ή αυτή η κατάσταση είναι η αιτία του άσχημου ονείρου.

• Γενικότερα τις νύχτες προσπαθήστε όσο μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα πέσει για ύπνο ήρεμο, χωρίς έγνοιες και άγχος και χωρίς να έχει δει βίαιες ή τρομακτικές σκηνές στην τηλεόραση. Η ανάγνωση ενός ευχάριστου βιβλίου λίγο πριν κοιμηθεί σίγουρα θα μειώσει τις πιθανότητες να δει το παιδί εφιάλτη.

• Τέλος, αν διαπιστώσετε ότι το παιδί βλέπει συχνά εφιάλτες οι οποίοι μάλιστα είναι γύρω από παρόμοιες καταστάσεις ή παρόμοια πρόσωπα, δείχνει ότι το παιδί το απασχολεί κάτι βαθύτερο και είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ψυχολόγου για να το βοηθήσει ουσιαστικά.